mediapaja

Media Kansalaismedia Yhteisömedia Sosiaalinen media Mediakasvatus

Hei,

Päätin kokeilla Fusion Tablesia sijoittamalla Suomen kaikki lukiot (n. 450) kartalle. Linkki

Voisi olla mielenkiintoista, jos lukioverkon alueellisia eroja olisi mahdollista tarkastella eri muuttujien avulla. 

Esimerkiksi:

- "Lukioranking", eli paremmusjärjestys YO-kirjoitusten neljän pakollisen aineen perusteella.
Keskeyttämisten määrä kouluttain

Sijoittuminen luikion jälkeen ammattikorkeakouluun / yliopistoon kouluittain

- Sisäänpääsyn pisterajat kouluittain

Tällä saattaisi saada kuvaa Suomen lukioverkon kattavuudesta ja tasavertaisuudesta. Sijoittuvatko kaikki "eliittilukiot" isojen kaupunkien ympärille? Mennäänkö maalaislukioista enemmin ammattikorkeakouluun kuin yliopistoon? Onko keskeyttämisaste suurempi pohjoisessa kuin etelässä?

Ajantasaista dataa voisi pyytää ehkä Tilastokeskukselta. Lukioiden yhteystiedot sain jo Suomen Lukiolaisten Liitolta.  

Toistaiseksi olen onnistunut sijoittamaan lukiot kartalle ja synkkaamaan nuo lukiorankingit oikeisiin lukioihin. Linkki

Toimiakseen kunnolla sovellus vaatisi, että siinä olisi jokin pudotusvalikko, josta saisi valita haluamansa muuttujan joka sitten taas vaikuttaisi karttanäkymään. Samaan tapaan siis, kuin HS:n liikenneonnettomuusvertailu. Eli käyttäjä voisi nähdä, minne kartalle sijoittuvat vaikka "erinomaisesti" lukiorankingissa menestyvät lukiot tai minne ne, joissa on keskimääräisesti enemmän pudokkaita. Mitenköhän tämä tehdään? :)

 

Katselukerrat: 222

Vastaukset tähän keskusteluun

Kiinnostavaa yhdisteltävää dataa voisi olla myös erot lukiolaispitoisuudessa. Tosin se menettää merkitystään silloin, kun siirrytään "reviirilukioista" "kilpailulukioihin". Se ilmiö on jossain relaatioissa siihen, missä määrin kussakin lukiossa on opiskelijoita oman "koulupiirin" ulkopuolelta. Pitkään on toivottu lukiorankingia, jossa vertaus tehdään sisääntulo- ja ulosmenotulosten erojen perusteella. Erityisen kiinnostavaa olisi löytää muitakin seurantayhteyksiä kuin perinteinen menestyminen. Mistä lukioista tulee hyviä ihmisiä ja kunnon kansalaisia?

Hei Antti, hyvin olet päässyt vauhtiin. En nyt suoraan osaa vastata kysymykseesi, että miten nuo pudotusvalikot tehdään, mutta koitan selvitellä.

Ennen pääsisäistä on tulossa Fusion Tables -aiheinen etätapaaminen ja kerään siihen liittyen kysymyksiä tuolla http://mediapaja.ning.com/group/datajournalismi/forum/topics/fusion... Jos viitsisit kopioida kysymyksen sinne, niin ehkäpä joku muu keksii ratkaisun nopeammin, kuin minä.

Voisitko myös luoda Gdocs kurssikansioon ( http://bit.ly/datajournalismi_gdocs ) alakansion omalle juttuaiheellesi ja laittaa tuon Fusion Tablesin siihen kansioon, niin minulla ja muillakin kurssilaisilla olisi silloin oikeudet päästä sitä ihmettelemään ja käpistelemään.

Komppaan myös Hannun ja monen muun haavetta siitä, että voisi verrata lukioita sisääntulo- ja ulostulotulosten erojen perusteella. 

Olemme Antin kanssa kaavailleet tämän tekemiseen yhteistyökuviota, koska meillä oli vastaavaa viritteillä joka tapauksessa. Katsotaan, mitä saamme aikaiseksi.

mahtavaa, yhteistyökuviot aina varsin suotavia :)

Maija Paikkala sanoi:

Olemme Antin kanssa kaavailleet tämän tekemiseen yhteistyökuviota, koska meillä oli vastaavaa viritteillä joka tapauksessa. Katsotaan, mitä saamme aikaiseksi.

RSS

Sosmed. tiedottajakurssin materiaaleja

Wikispaces

Sosiaalisen media tiedottajakurssin linkkejä.

Merkki

Lataa...

© 2014   Created by Jere Rinne.   Toiminnon tarjoaa

Merkit  |  Ilmoita ongelmasta  |  Palveluehdot